top of page
Duinshorst_2021_LR_JADS-40.jpg

Ons verhaal

Werken aan een betere toekomst
 

Bij Voedselbos Duinshorst gaan wij verder dan enkel duurzaam werken. Onze activiteiten staan allemaal in het teken van regeneratie, ook wel 'herstellen van de aarde'.  

In Voedselbos Duinshorst wordt een voorbeeld gegeven van de boer van de toekomst. Het idee is ontstaan als spiegel voor de huidige standaard methodes van landbouw waarin monocultuur overheerst en de misvatting heerst dat massaproductie de enige rendabele vorm van boeren is.

 

In het kenniscentrum worden alternatieve landbouw concepten verder uitgewerkt waarin kringloop centraal staat. Tevens dient deze ruimte voor het organiseren van workshops, informatiesessies en het faciliteren van het goede gesprek over verschillende  manieren van boeren. 

Duinshorst_2022_LR_JADS-7.jpg

Dhr. J. (Jasper) ten Berge
Voorzitter

Duinshorst_2022_LR_JADS-3.jpg

Dhr. R. (Ruben) aan de Stegge
Algemeen adviseur

Ontmoet het team

Duinshorst_2022_LR_JADS-9.jpg

Dhr. S.H.B. (Stefan) Lohuis
Secretaris/ penningmeester

Alter_change_2022_LR_JADS.jpg

Dhr. S. (Scout) 
Ontvangstcomité

Duinshorst_2022_LR_JADS-6.jpg

Dhr. H.A.M. (Harold) aan de Stegge
Algemeen bestuurslid

We hebben één thuis

Bij Voedselbos Duinshorst geloven we erin om dingen anders te doen en te laten zien dat regeneratieve land- en voedselbosbouw loont. Op deze wijze willen we zorgen dat biodiversiteit hand in hand gaan met diverse vormen van biologische land- en tuinbouw. Ook willen we bewijzen dat het mogelijk is om van een dergelijke kleinschalige vorm van bedrijfsvoering te kunnen leven. Bij Duinshorst noemen wij dat, zaaien, onderhouden en oogsten met toekomst. Duinshorst is ook een plek waar mensen met diverse achtergronden en culturen samenwerken om de wereld een klein beetje mooier te maken. Waar iedereen welkom is om het verschil te maken. Van een dag, tot enkele dagen, een week of zelfs een aantal maanden. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan een mooiere wereld is welkom om te komen genieten van het begin van een nieuwe wereld. Bij Duinshorst komen dan ook mensen om te werken, te leren, te inspireren, te innoveren, te verblijven en uiteraard te genieten. Middenin de natuur.

Er is voor iedereen (bedrijven, instellingen, leerlingen, studenten, wetenschappers, boeren, burgers en buitenlui en andere geïnteresseerden) een passend concept voor een inspirerend en leerzaam ontmoeting met biodiversiteit.

Bij Duinshorst gaan we voor kwaliteit. We willen laten zien dat op een relatief klein oppervlak veel hogere voedingswaarden gehaald kunnen worden ten opzichte van de massaproductie uit intensieve landbouw, waarbij kunstmatig volume wordt gecreëerd zonder stil te staan bij waar het allemaal om draait, voedingswaarde. Een basisprincipe hierin is dat dit begint bij een gezonde bodem vol leven en organische stof. Bij Duinshorst draait het om ‘liefde voor de grond’ en dat betaalt zich uit. Niet alleen op de korte termijn, maar zeker op de lange termijn. Geduld en aandacht levert dan een mooie oogst op.

Voedselbos

Bij Stichting Duinshorst geloven we erin om dingen anders te doen om te laten zien dat regeneratieve land- en voedselbosbouw loont.

Doelstelling

Het aanleggen, beheren en onderhouden van een voedselbos met integratie van dieren; Het bevorderen en onderhouden van een goed functionerend ecosysteem; Het verhogen van de biodiversiteit om een, voor zover mogelijk, zelfonderhoudend voedselbos/ecosysteem met een optimale biotoop te creëren.

Kennis ontwikkelen over het aanleggen, beheren van een voedselbos en vormen van regeneratieve landbouw. En deze ontwikkelde kennis delen met boeren, burgers en buitenlui.

Beloningsbeleid

Onze speerpunten zijn: Bodem onderhoud en verbetering; Bomen, struiken, planten en kruiden die elkaar versterken; Integratie van dieren met een ondersteunende rol in de ecosystemen; Verbinding leggen met scholen om jeugd basiskennis over ons voedsel en de productie daarvan bij te brengen; Verbinding leggen met reguliere en bio boeren om versnelling te creëren in de verduurzaming van de landbouw en boeren te ondersteunen in de te nemen stappen; Produceren van kwalitatief hoogwaardige voeding; Ondersteuning van behoud van historische fruitrassen.

Hoofdlijnen van het beleidsplan

Aanplanten van voedselbosrand; Het verbeteren van de bodem zodat op natuurlijke wijze de diversiteit van gras-, kruiden-, en bloemensoorten toeneemt; Monitoren van weidegrond met behulp van labonderzoek; Workshops geven aan basisschoolleerlingen; Inspiratiesessies organiseren voor reguliere boeren en bio-boeren; Rondleidingen en lezingen organiseren om kennis van aanleg en onderhoud voedselbossen te verspreiden; ‘Slapen in het Voedselbos’ aanbieden om het voedselbos praktisch te ervaren, voor onderzoek, ervaring en om rust te vinden. (Slaap)plek bieden aan vrijwilligers en mensen die willen ontstressen en bezig zijn in de natuur; Ontwikkelen van producten en halffabricaten; Aanbieden van onze producten op biomarkten; Strategische samenwerkingen met andere voedselbossen; Kennis delen door middel van documentaires.

Duinshorst_2021_LR_JADS-37_verkleind.jpg
Duinshorst_logo_RGB_grey_1_HR_JADS.png

Financiële verantwoording

Stichting Voedselbos en Kenniscentrum Diepenheim heeft met haar activiteiten nadrukkelijk geen winstoogmerk. De leden van het bestuur ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van gemaakte kosten in de uitoefening van hun functie

Manieren waarop we helpen

Het doel van Stichting Duinshorst is het veranderen en verbeteren van levens. Het werk dat Klimaatverandering non-profit organisatie doet, doen we met een holistische benadering, zodat we de maatschappelijke uitdagingen het hoofd kunnen bieden. We zorgen ervoor dat onze partners versterkt worden door het creëren van kansen voor individuen en gemeenschappen.

Plantekening voedselbos

Plantekening Voedselbos.jpg
bottom of page